Természetgyógyász

Természetgyógyász lenne, de nem tudja, merre induljon?

Ezen az oldalon összegyűjtöttünk minden információt ( útmutatók, rendeletek, jogszabályok, stb.) amelyre egy leendő ( és már vizsgával rendelkező) természetgyógyásznak szüksége lehet.

 

 

 tgyogyasz

 

Az alábbiakban összefoglaltunk néhány olyan kérdéskört, amely segíthet kiválasztani mindenki számára a legmegfelelőbb intézményt, ahol tanulmányait folytathatja.

 

Nagyon fontos azt tudni, hogy Magyarországon a Természetgyógyászati tevékenységet és képzést a 11/1997. (V. 28.) NM rendelet (a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről) és a 40/1997. (III. 5.) Kormányrendelet szabályozza. Tehát ha Magyarországon valaki természetgyógyász szeretne lenni és működési engedélyt szerezni, akkor a fenti rendeletek értelmében teljesítenie kell az Egészségügyi Alapmodul -, Természetgyógyászati Alapmodul tanfolyamokat, az 5 napos bentlakásos Életmódtábort és valamilyen természetgyógyászati szakirányból a sikeres vizsgát. Jelenleg csakis az alábbi szakokon lehetséges valaki természetgyógyász (állami, középfokú végzettséggel)

  • AKUPRESSZŐR
  • ALTERNATÍV MOZGÁS- ÉS MASSZÁZSTERAPEUTA
  • ALTERNATÍV FIZIOTERAPEUTA
  • BIOENERGETIKUS
  • ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA
  • FITOTERAPEUTA
  • FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGUS
  • KINEZIOLÓGUS
  • REFLEXOLÓGUS
  • SZEMTRÉNER

A vizsgáztató intézmény minden esetben az OKFŐ Országos Kórház Főigazgatóság (www.enkk.hu). További információ ide kattintva érhető el.

Tehát CSAK a fenti szakokon lehetséges hivatalosan természetgyógyászként működni, ÁNTSZ engedélyt kapni. Minden ettől eltérő végzettséget alaposan körül kell járni. Különösen figyelni kell a külföldi akkreditációval rendelkező képzésekre, kérdezzük meg, hogy azt Magyarországon elfogadják-e, ha igen, milyen feltételekkel. Érdeklődjünk az ÁNTSZ-nél is!

Mindig kérdezzünk rá, hogy ha elvégezzük a tanfolyamot, az mire jogosít fel minket, erről legyen írásos dokumentációnk!

Természetgyógyászatból államilag elismert középfokú vizsga tehető az OKFŐ-ben ( korábbak ÁEEK, GYEMSZI-ETI), a tanfolyamok elvégzésére pedig országszerte számos képzőintézmény áll rendelkezésre. Minden ettől eltérő oktatási formát (szabadegyetem, magánegyetem, OKJs képzések, „akkreditált”-nak nevezett képzések) nagy gondossággal járjuk körül, és nézzük meg, hogy a befizetett pénzünkért mit kapunk és ismételten visszatérve, hangsúlyozva: az elvégzett tanfolyam mire jogosít fel minket. Itt a képzési paletta nagyon széles és lehetséges, hogy ez adja meg nekünk azt az információt, amit kerestünk. De minden alkalommal legyünk tudatában annak, hogy a képzés elvégzése után mire számíthatunk.

Gyakran jusson eszünkbe, hogy „nem minden arany, ami fénylik” !

Néhány szempont a választáshoz

Először is gondoljuk át, hogy mit szeretnénk:

- Természetgyógyászként, engedéllyel, önállóan dolgozni

VAGY

- kedvtelésből, hobbiból szeretnénk természetgyógyászattal, természetes gyógymódokkal foglalkozni, ismereteinket bővíteni

 

Ami segíthet még a döntésben és érdemes megfontolni, utánajárni:

- mióta létezik a képző intézmény?

- kik az oktatók ( önéletrajz), és mióta oktatnak?

- mit tartalmaz a befizetett tanfolyam díja és miért kell még külön fizetni? ( vizsga díja, oklevél, tankönyvek, stb – ugyanis ezek a tételek súlyos tízezrekre rúghatnak)

- van-e tematika a tananyaghoz? Esetleg bemutató előadás vagy (Demo) tananyag?

- szerezzünk referenciát, tájékozódjunk!

- ellenőrizzünk minden információt!

Ha kérdése van vagy segítségre van szüksége, írjon nekünk!
Elérhetőségünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Széchenyi Egészségközpont Természetgyógyász Akadémiája

Ne maradjon le semmiről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

captcha 

Természetgyógyász Akadémia

Kérdése van, bizonytalan? Kérdezzen bátran!

  • Hot line: +36 30 243-3932

Kövess minket

Ott vagyunk a FaceBook-on is! Olvassa információinkat!